Per 14 januari 2020 houdt de Microsoft ondersteuning voor Windows 7 op, dit houdt in dat er geen beveiligingsupdates meer komen en vanaf die datum kunnen o.a. de banken uw Windows 7 pc als onveilig gaan kwalificeren, ook als u een actuele virusscanner heeft.

Als u niet (zeker) weet welke Windows versie u heeft kunt u dit op onderstaande manier controleren:

Ziet u dit icoon linksonder in de taakbalk? Dan heeft u Windows 7

Ziet u dit icoon linksonder in de taakbalk? Dan heeft u Windows 10

Of u controleert het op onderstaande manier:

 • Voor Windows 7 😉
  Klik op Start.
  Klik met de rechtermuisknop op Computer.
  Kies in het menu dat verschijnt voor Eigenschappen.
  Er verschijnt nu een nieuw venster met informatie over uw Windows-versie.
 • Voor Windows 10 🙂
  Klik in het linker menu, met de rechtermuisknop op Computer (of Deze pc).
  Klik in het menu dat nu verschijnt op Eigenschappen. Ziet u dit niet staan, klik dan rechtsboven op een pijltje naar beneden.
  Er verschijnt nu een nieuw venster met informatie over uw Windows-versie.

Heeft u Windows 8.1 of Windows 10 (of een Apple/Mac) dan hoeft u niets te doen😊

Heeft u Windows 7 dan zijn er in principe grof gezegd 2 opties:

 • Windows 7 kunt u dan eventueel zelf omzetten naar Windows 10 door de “Windows Media Creation Tool” te downloaden en hiermee de upgrade vanuit Windows 7 uit te voeren, zorg voor een goede back-up (!) van al uw persoonlijke data zoals e-mails, foto’s, documenten etc. voor het geval dat er toch tijdens het upgrade proces iets misgaat.
  Wilt u of kunt dit niet zelf doen dan zijn de verwachte kosten ongeveer tussen de €35,- en €105,- afhankelijk wat er geïnstalleerd en geback-upt moet worden van uw persoonlijke data zoals e-mails, foto’s, documenten en afhankelijk of er b.v. nog een back-up gemaakt moet worden etc.
 • Wat ook een goede optie is om meteen de harde schijf te vervangen voor een SSD exemplaar waarmee de pc/laptop veel sneller wordt, doordat er een nieuwe harde schijf in gaat moet er een nieuwe schone Windows installatie uitgevoerd worden en de verwachte installatie kosten daarvan liggen ongeveer tussen de €70,- en €140,- afhankelijk wat er geïnstalleerd en geback-upt moet worden van uw persoonlijke data zoals e-mails, foto’s, documenten etc. daarbij komen dan nog de kosten van een nieuwe SSD schijf vanaf €40,- afhankelijk hoe groot deze moet worden.

U hoeft bij beide opties geen nieuwe licentie te kopen omdat Windows 10 geüpgraded/geïnstalleerd wordt met uw huidige geldige Windows 7 licentie.

Wilt u meer info of een afspraak?

Open chat
Hello, do you have a question or would you like to make an appointment?

Hallo, heeft u een vraag of wilt u misschien een afspraak maken?

Marcel / IFIXIT.nl